1. Heti kétszer-háromszor sportoljunk!

Minden életkorban fontos, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb mozgásformát, mozgás nélkül ugyanis az izmok -a hát izmai is- hamar elgyengülnek és ez az állapot hátfájáshoz, de akár a gerinc sérüléséhez is vezethet. Az erősítéssel együtt a nyújtás is rendkívül fontos. Ha már fáj a hátunk, inkább kérjük szakember segítségét annak eldöntéséhez, milyen mozgásforma lenne az ideális a számunkra.

2. Felejtsük el a cigarettát!

A cigarettázás bizonyítottan nem csak a légzőszervrendszerre, hanem az egész testre, így a hát csontjaira, izmaira is romboló hatással van. A dohányzás által a szervezetbe jutó káros anyagok lassítják a normális anyagcsere folyamatokat, a vér áramlását. Meggátolják a csontok természetes regenerációs folyamatát és az izmok megfelelő vérellátását.

3. Törekedjünk az ideális testsúlyra!

A túlsúly plusz terhelést ró a gerincre, az ízületekre és az izmokra is. Gyakori probléma az iparilag fejlett területeken a túlsúly és az ezzel kéz a kézben járó állandósult hát, térd és lábfájás. Az sovány alkat sem biztosíték a gerincbántalmak ellen, a normálisnál kisebb testsúly ugyanis gyakran alacsony csonttömeggel jár együtt, ami magas kockázati tényező a csontritkulás kialakulásának kockázatát illetően.

4. Erősítsük a törzs izmait!

Ha gyengék, vagy feszesek a hát izmai, akkor biztosított a hátfájás. Tornáztatás, jógagyakorlatok, úszás, hátmasszázs vagy teljes testmasszázs rendszeres alkalmazásával erősíthetjük és egészséges tónusban tarthatjuk izmainkat, ezzel megelőzve, vagy kezelve a hát, derék fájdalmát.

5. Óvatosan emeljünk!

Vigyázva emeljünk! Soha ne kezdjünk egy nehéz tárgy felemelésébe előrehajolva, hátunkat görbítve. Ezzel feleslegesen terheljük a derekunkat és az egész hátunkat, ráadásul megkockáztatjuk a gerinc sérülését is. Egyenes derékkal, fejünket felemelve guggoljunk a nehéz tágy elé és lehetőleg egyenes derékkal emeljük fel azt. Ha a talajon kell mozgatni valamit, akkor inkább toljuk, ne húzzuk a tárgyat.

6. Ügyeljünk a helyes testtartásra!

A lábfejek párhuzamosan helyezkedjenek el egymáshoz képest, ne forgassuk el azokat sem kifelé, sem befelé, a két talp között pedig kb. egy tenyérnyi távolság legyen. A térdet középhelyzetben tartsuk a combok megfeszítésével. A medencét középállásban tartsuk, vállainkat húzzuk hátra, lapockáink alsó csúcsát igyekezzünk zárni. Középső ujjainkkal egyenesen lefelé, a talaj irányába nyújtózzunk. Ebben a pozícióban tudjuk a hát egészséges helyzetét megtartani.

7. Mérsékeljük az életünkben a stresszt!

A tartósan fennálló stressz komoly elváltozásokat okozhat a szervezetben. A stresszhormonok például először egyenesen a mély hátizmokat támadják meg, melyek összehúzódnak, befeszülnek és azután képtelenek elernyedni. Segíthet a stressz kiiktatásában a mozgás, egy számunkra szimpatikus meditációs technika elsajátítása és alkalmazása, valamint a relaxációs masszázs, mely során szinte észrevétlenül elillan testünkből a feszültség.

8. Gondoskodjunk a D vitamin bevitelről!

Testünk vázára, a csontrendszerünkre érdemes odafigyelnünk, vigyáznunk rá. 206-208 csontunkat táplálnunk kell megfelelő mennyiségű kalciummal. Mivel a kalcium a bélrendszerből jut a szervezet különböző pontjaiba, ezért nagyon fontos a D-vitamin pótlás is, ez biztosítja a kalcium felszívódását. D vitaminra minden egyes szervrendszernek szüksége van a kielégítő működéshez.

9. Ügyeljünk a rendszerességre!

Ha kiválasztottuk a számunkra ideális sportot, legyünk rendszeresek benne! Inkább edzzünk két-három naponta kímélőbb módon, mint egyszer-egyszer, rendszertelenül, hirtelen nagy terhelésnek kitéve testünket. A stresszűző technikánkhoz is maradjunk hűségesek, rendszeres időközönként kapcsolódjunk ki és természetesen a kalcium és D-vitamin bevitelt se csupán kúraszerűen alkalmazzuk.

10. Járjunk masszázsra!

A masszázs az egyik legősibb organikus módszer a hátfájás megelőzésére, kezelésére. Masszázzsal az elme kikapcsolódását is könnyen megoldhatjuk, masszázs közben ugyanis feltétlen reflexként beáll a testben a nyugalom, a béke állapota. Rendszeres masszázzsal erősödnek az izmaink, jobb lesz a mindennapokban a stressztűrő képességünk és természetes immunerősítőként is szolgál. Beindítja a szervezet salaktalanító és öngyógyító mechanizmusait, javítja az életminőséget.

0
    0
    Kosár